It zal nea mear heve in de Skeeve

Skate4AIR in de Skeeve Skaes

Waarom die Skeeve Skaes zo leuk is? Poeh, da’s moeilijk zo even in woorden te vangen, aldus de coach. Hij loopt al weken met een grijns van oor tot oor. Niet onlogisch na 2 maanden met vrij veel succes. Overwinningen, bekers, hoge klasseringen in de klassementen, het kan niet op dit jaar. Maar dat even terzijde. 

Skate4AIR in de Skeeve Skaes“Weet je wat ik één van de mooiste plekken in de Skeeve Skaes vind; die vitrinekast met wat boeken en een oude legpuzzel met de beeltenis van Atje Keulen-Deelstra geloof ik. Dan gaan nostalgie en humor toch hand in hand.”

“Ik vind dat plekje links bij de bar waar je volledig in de weg staat, het leukste plekje,” valt Karine in.  Daar ga je staan, omdat je zo snel mogelijk wilt afrekenen, maar dat werkt helemaal niet. En er staan ook altijd heel veel tassen. Heel onhandig, toch ga ik daar elke keer weer staan. En weet je wat nu het mooie is, je zal nooit bits te horen krijgen dat je in de weg staat. Wat je natuurlijk wel staat.”

“Je kan mij overal neerzetten daar, als er maar een glas Gerardus voor me staat,” aldus Rutger. “Best knap van ze dat ze iedereen wijsmaken dat zo’n glas goed voor je is, nadat je heb geschaatst. Gelul natuurlijk, ik heb ze vaker wel dan niet gevoeld de dag erna,” aldus de man die zich zichtbaar thuisvoelt.

“Dat is het met name,” vullen Philip en Houke aan. “Je kan hier bijvoorbeeld volledig ongegeneerd niet deelnemen aan het gesprek. Dat ga je gewoon lekker autistisch naar de baan en de schaatstertjes kijken.” “Ik vind vaak best veel mooi hier,” knipoogt Werner, waarop Robbert in de lach schiet.

“En wees nou eerlijk, eigenlijk begint het al als je aan komt rijden hè; je parkeert de fiets, ruikt de boerenkool en kent dus de beloning al. En het klinkt misschien wat emotioneel, maar die straatklinkertjes betekenen ook meer dan een simpele ondergrond. En van Paping tot Sven Kramer, ze hebben er allemaal gestaan, ” zo retoreert de coach verder, toch zichtbaar aangedaan. “En door die dikke gordijnen bij de deur komt je ook niet gewoon binnen, maar je krijgt soms een beetje het gevoel dat je opkomt. Mij geeft dat wel een welkom gevoel,” valt Karine weer bij.

Ach, zo zou je nog pagina’s door kunnen gaan. Want honderden mensen uit heel Nederland hebben zo hun eigen vertederende herinnering aan de Skeeve Skaes. Tja, nog maar een paar maanden en dan. Zal ook Skate4AIR op zoek moeten naar een andere ’tweede huiskamer.’

De Skate4AIR groep wenst u fijne dagen en een fantastisch ijsrijk 2014!

Over Jaap van der Spek 0 Artikelen
Vanaf 1972 op de ijsbaan te vinden. Eerst als wedstrijdschaatser, daarna 12 jaar als redateur/opmaker van de Op Uw Plaatsen, 10 jaar als trainer op de ZA2 en al weer een behoorlijk poosje als website beheerder. In het dagelijks leven eigenaar van een softwarebedrijf, echtgenoot van Carla en vader van 2 kids, Lisa en Jasper.