Tips van de meester
  1. Als je nieuwe schaatsen hebben gekregen of met je pa en ma bent wezen kopen, is goed om thuis ook zelf te proberen of je ze zelf kunt aantrekken. Niet alleen voor je ouders is het goed, maar ook voor jezelf. In de winter is het vaak koud en moet je niet te lang hiermee bezig zijn, anders word je ziek.
  1. Als je gaat schaatsen moet je altijd handschoenen aan. Je krijgt niet alleen geen koude handen meer, maar ook bij het vallen beschermen ze je tegen blessures. Ook zijn schaatsen scherp en voorkomt de handschoen dat je je er aan snijdt.
  1. Ga nooit met je schaatsen op de stenen lopen. Dan worden ze heel gauw bot en kunnen ze zelfs onherstelbaar stuk gaan. Je zult ze dan moeten slijpen. Klik hier om te zien hoe je slijpen moet.
  1. Wanneer jullie naar schaatsen gaan is het verstandig om een oude theedoek of iets dergelijks mee te nemen. Dit om na afloop van het schaatsen de schaatsen droog te maken. Doe je dit niet en de schaatsen gaan nat mee de tas in en worden zo thuis opgeborgen, zijn ze de volgende keer helemaal verroest. Is het je een keer overkomen (en wie is het niet overkomen) kun je met een beetje jif of ander schuurmiddel op een natte doek voorzichtig de roest weg te halen. Probeer de scherpe kant van de schaats zo min mogelijk te raken. Ben je hiermee klaar kun de schaatsen in een slijpblok zetten en slijpen. Zo zien je schaatsen er weer als nieuw uit. Je begrijpt vast wel dat wanneer dit te vaak gebeurt dat de roest putjes gaat achter laten, waardoor je op een soort schuurpapier gaat schaatsen. Je gaat niet alleen minder snel, maar je glijdt ook alle kanten op. Oh, ja bijna vergeten, als je thuis komt, wel je schaatsen uit de tas halen en leg de doek even op de verwarming. In de tas is het altijd vochtig en al heb je je schaatsen droog gemaakt kan het toch nog roesten.
  1. Hang je schaatsen niet met aan elkaar geknoopte veters om je nek, dit is niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar je beschadigt ook je schaatsen. Niet doen dus.
  1. Vroeger werd nog wel eens gezegd, dat de schaatsen goed in het vet moesten. Eigenlijk doen we dit niet meer. Bij het slijpen gaat het vet dan in de slijpsteen zitten. Dit is niet goed bij het slijpen. Goed droog maken is het beste.
  1. Windt te lange veters nooit om je enkels of voeten; dit stop de bloeddoorstroming, waardoor je gauw koude voeten krijgt. Je kunt het beste de veter in het midden doorknippen en het stuk wat te lang is er tussenuit halen. Zo blijven de plastic eindstukjes van je veter bestaan en het midden verplaatst zich toch niet tov de schoen.
  1. Zorg dat je beschermers goed schoon zijn van binnen, anders worden je schaatsen toch nog bot, terwijl je denk dat je ze juist goed beschermt.
  1. Vergeet je Muts en je pasje niet mee te nemen naar de ijsbaan. Meer over kleding kun je vinden door hier te klikken.
  1. Ga altijd met goed geslepen schaatsen naar de ijsbaan. We hebben een stukje geschreven voor je papa of mama, hoe je dit moet doen. Kijk zelf maar!

Oh ja, zodra de Manus op het ijs is of de zwaailichten gaan branden (in de lantaarns aan de binnenkant van de baan), ga dan direct van het ijs af. De Manus rijdt op het ijs en kan dus niet goed remmen en sturen. Er zit aan de achterkant van de Manus naast een dweil ook een groot mes.
ERG GEVAARLIJK DUS.