‘Vierde! Vierde is dus helemaal niets!’

Mart Smeets en Herbert Dijkstra staan aan de bar van het vermaarde schaatscafé de Skeeve Skaes. Het is woensdag 30 oktober half twaalf ‘s avonds en de zware eikenhouten tafels worden afgenomen. Slechts de onuitwisbare kringen van rijkelijk volgetapte glazen Gerardus en bekers warme choco herinneren aan een lange en fijne schaatsdag in Amsterdam Watergraafsmeer.

Mart smalend en hoofdschuddend tegen Herbert: ‘Vierde! Vierde is dus helemaal niets!’ ‘Als je naast het podium eindigt, tel je gewoon niet mee’, beaamt Herbert, driftig knikkend.

 

Een meter verderop heeft coach Balemans, geanimeerd in gesprek met gastvrouw Renée, de woordenwisseling tussen de twee NOS-(spreek uit: nosj) mannen met één oor opgevangen. Hij bedenkt zich geen moment en springt voor team Skate4Air in de bres: ‘Het algemeen klassement, heren, dáár gaat het om. En met een overall 1e en 3e plek voor respectievelijk Rutger en Karine, mogen mijn mensen, want het is een team-effort, met opgeheven hoofd naar huis vanavond!’

De stoelen staan al ondersteboven op de tafels en bedremmeld laten Mart en Herbert zich samen met de laatste kruimels apfelstrudel naar buiten vegen door Sonja.

De roodbejaste baancommissarissen, coach Balemans met zijn geel/zwarte ploeg en enkele bevriende andere rijders proosten nog een keer op een zeer vruchtbare marathonavond.

Al met al is de coach helemaal in zijn nopjes. Tevreden is hij met zijn eigen prestatie in de C3: 7e met 9 klassementspunten. En tevreden met wat het hele S4A team op het ijs heeft laten zien.

In cijfers:

  • Aantal S4A rijders: 13 (waarvan 2 dames; dat mogen er meer worden)
  • Totaal aantal klassementspunten van de avond: 79

De klassementen:

D2 – Karine 3e

C3 – Johannes 4e, Bram 7e, Michiel 9e, Allard 11e

C2 – Rutger 1e, Philip 6e, Robbert 14e

Er gingen gisteren helaas geen overwinningsbloemen mee naar huis, maar S4A heeft zich weer prominent en positief laten zien. Het geel/zwarte “merk” wordt steeds sterker. Zegt het voort, zegt het voort!

Over Jaap van der Spek 0 Artikelen
Vanaf 1972 op de ijsbaan te vinden. Eerst als wedstrijdschaatser, daarna 12 jaar als redateur/opmaker van de Op Uw Plaatsen, 10 jaar als trainer op de ZA2 en al weer een behoorlijk poosje als website beheerder. In het dagelijks leven eigenaar van een softwarebedrijf, echtgenoot van Carla en vader van 2 kids, Lisa en Jasper.