Bijzondere skeelerwedstrijd jeugd bij sportherdenking Olympisch Stadion

Jeugdleden van 10 – 12 jaar kunnen meedoen aan een bijzondere skeelerwedstrijd op 4 mei. Op 4 mei vindt elk jaar in Nederland de Nationale Herdenking plaats. Op deze dag vindt ook ieder jaar de Sportherdenking plaats. In het Olympisch Stadion wordt door de Nederlandse sportwereld stilgestaan bij de sport tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar heeft het comité Sportherdenking gekozen voor de schaatssport – mede vanwege de naderende Winterspelen.

 In het ochtendprogramma interviewt Frits Barend sporters uit de Tweede Wereldoorlog, ooggetuigen en nabestaanden. Na afloop volgt een kranslegging buiten het stadion. De kranslegging wordt ingeleid door de voorzitter van het NOC*NSF en wethouder Sport van Amsterdam. Tijdens de Sportherdenking wordt ieder jaar een andere sport of een ander thema belicht ten tijde van de Tweede Wereldoorlog: voetbal in 2009, atletiek in 2010, hockey in 2011 en NOC*NSF in 2012.

Na afloop van het inhoudelijke programma en de kranslegging, organiseert het comité ieder jaar een, bij het programma passende, sportactiviteit voor kinderen tussen de 10 en 12 jaar. Dit jaar betreft het een skeelerwedstrijd in het Olympisch Stadion. Op deze wijze hoopt het organisatiecomité ook een nieuwe generatie te betrekken bij de Sportherdenking. Daarnaast is het voor de jeugd natuurlijk een uniek moment om eens zelf te kunnen sporten in het Olympisch Stadion.

De skeelerwedstrijd zal op zaterdag 4 mei om 13.00u van start gaan, direct na afloop van het officiële herdenkingsprogramma, waar alle HCA’ers natuurlijk ook van harte bij welkom zijn (zie uitnodiging hieronder). De jeugdleden dienen uiterlijk om 12.00u aanwezig te zijn. Aanmeldingen kunnen verstuurd worden naar info@sportraadamsterdam.nl De voorkeur gaat uit naar het meenemen van eigen materialen (skeelers en bescherming). Wanneer jeugdleden daar niet over beschikken, dan kan de Sportraad dit voor hen regelen. Gelieve dit (inclusief schoenmaat) door te geven bij de aanmelding. Er is plek voor in totaal 25 jeugdleden, dus wees er snel bij!

 

Uitnodiging 4 mei Sportherdenking

De traditionele Sportherdenking op 4 mei bij het Olympisch Stadion gaat dit jaar over de schaatssport tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Elfstedentocht werd twee keer gereden in oorlogstijd, kampioenschappen gingen gewoon door en zelfs Anne Frank stapte in die jaren op de schaats. We nodigen u uit om bij deze bijzondere bijeenkomst aanwezig te zijn.

Bij het Olympisch Stadion is elk jaar op 4 mei de Sportherdenking. De hele dag staat dan in het teken van sport tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de ochtend luisteren we naar ooggetuigen en specialisten, daarna is de herdenking met het leggen van vijf kransen. Per herdenking wordt één sport of thema belicht: voetbal in 2009, atletiek in 2010, hockey in 2011 en NOC*NSF in 2012. Dit jaar hebben we gekozen voor de schaatssport – mede vanwege de naderende Winterspelen.

Waarom een bijeenkomst over sport in de oorlog?

Het idee van deze Sportherdenking, die in 2005 voor de eerste keer werd georganiseerd, is om meer inzicht te krijgen in de Nederlandse sport tijdens de Tweede Wereldoorlog. Weinig historici hebben aandacht besteed aan dit onderwerp, terwijl sport in de oorlogsjaren een enorme vlucht nam. Voetbal bijvoorbeeld was in die jaren heel populair en bood voor veel mensen afleiding van de dagelijkse problemen. Tegelijkertijd werden joodse spelers uitgesloten en werden mannen tijdens razzia’s van de tribunes geplukt. De maatschappelijke gevolgen hiervan zijn nooit goed in kaart gebracht.

Schaatsen

Op 4 mei 2013 staan we stil bij het schaatsen in de oorlog. Zowel in 1941 als 1942 was er een Elfstedentocht en werd er gestreden om de nationale kampioenschappen allround. Geloof het of niet, maar in de oorlog waren er zelfs in het Olympisch Stadion schaatswedstrijden. Er is zelfs een foto van Anne Frank op de schaatsen!

Informatief

De Sportherdenking bestaat uit een informatief en een ceremonieel deel. Vanaf 11 uur praten Frits Barend en sporthistoricus Jurryt van de Vooren met ooggetuigen en specialisten over schaatsen in de oorlog. Hierbij worden bijzondere foto’s en filmbeelden getoond. Deze bijeenkomst is in de kantine en voor iedereen toegankelijk.

Ceremonieel

Het ceremoniële deel is op het plein voor het Olympisch Stadion bij het beeld van Prometheus – een oorlogsmonument uit 1947 ter nagedachtenis aan de omgekomen sporters tijdens de oorlog. De herdenking begint om 12.30 uur en duurt zo’n drie kwartier. De voorzitter van NOC*NSF spreekt, samen met de sportwethouder van Amsterdam en de voorzitter van stadsdeel Amsterdam-Zuid. Bij dit beeld worden vijf kransen gelegd, die tezamen de olympische ringen vormen.

Samengevat:

Zaterdag 4 mei, Olympisch Stadion

10.30 uur: Deuren open van Phanos-kantine, Olympisch Stadion 1

11.00 uur: Aanvang inhoudelijk programma over schaatsen in de Tweede Wereldoorlog

12.00 uur: Einde inhoudelijk programma, kleine lunch

12.30 uur: Aanvang herdenking bij Beeld van Prometheus op plein voor het stadion

 

 

 

 

 

Over Jaap van der Spek 0 Artikelen
Vanaf 1972 op de ijsbaan te vinden. Eerst als wedstrijdschaatser, daarna 12 jaar als redateur/opmaker van de Op Uw Plaatsen, 10 jaar als trainer op de ZA2 en al weer een behoorlijk poosje als website beheerder. In het dagelijks leven eigenaar van een softwarebedrijf, echtgenoot van Carla en vader van 2 kids, Lisa en Jasper.