COMPLIMENT

De laatste paar maanden werden we bij afwezigheid van Udo getraind door Rogier Koopman. En meteen bij zijn eerste training dacht ik: ja, zó moet het. Naar mijn gevoel deed hij alles goed, en ik zal proberen te inventariseren, in willekeurige volgorde, waaruit dat ‘alles’ bestaat. 

1. Hij vertelt van te voren wat we gaan doen, zodat we een idee hebben van wat ons te wachten staat.

2. Hij geeft heel luid en duidelijk het begin en eind van de oefeningen aan, vaak ook door mee te tellen, door tussentijden aan te geven, en door aan het eind terug te tellen.

3. Hij vertelt vaak waaróm we dingen doen, wat het nut is van een bepaalde oefening.

4. Hij let op iedereen persoonlijk, en het lukte hem om onze heterogene groep (in leeftijd variërend van 10 tot 76 jaar) toch goed bij elkaar te houden.

5. Hij brengt variatie aan in zowel de locaties als de oefeningen.

6. Hij is heel motiverend, op een originele manier. Bijvoorbeeld op de laatste training, waar we een paar series deden van 3 minuten schaatspassen – dat werden onder zijn leiding een paar spannende 1500 meters.

Kortom, zonder de andere trainers te kort te willen doen, hierbij mijn grote complimenten. En over dat ene punt van het eventuele nut van rekken en strekken – Rogier vindt dat slecht, want bij het inlopen bouw je spierspanning op, die je bij het rekken weer te niet doet – daarover moet door de geleerden nog maar eens stevig worden gediscussieerd.

Over Jaap van der Spek 1153 Artikelen
Echte HCA-er, vanaf 1972 op de ijsbaan te vinden. Eerst als wedstrijdschaatser, daarna 12 jaar als redateur/opmaker van de Op Uw Plaatsen, 10 jaar als trainer op de ZA2 en al weer een behoorlijk poosje als website beheerder. In het dagelijks leven eigenaar van een softwarebedrijf, echtgenoot van Carla en vader van 2 kids, Lisa en Jasper.