ANNA VAN DEN BOS: “DEZE MEDAILLE VOELT ALS EEN CADEAUTJE”

Een gouden medaille op de 1000 meter was zo’n beetje het laatste waar Anna van den Bos rekening mee had gehouden voor ze aan dit toernooi begon. Toch behaalde ze uitgerekend op deze afstand die felbegeerde gouden plak. Anna is er beduusd van. “Het was heel raar,” zegt ze. “Ik stond vooral aan de start van de 1000 meter om Marijke Groenewoud te helpen. Dat vond ik al leuk, omdat zij op de puntenkoers ook goed voor mij had gewerkt. Ook vond ik het wel lekker om een keer niet de druk te hebben van het winnen en alles. Maar toen werd Marijke in de halve finale uitgeschakeld en bleek Fleur Veen ook net op vijf honderdste de finale niet gehaald te hebben, dus toen stond ik ineens alleen in de finale. Toen dacht ik ‘ik ga gewoon rijden en ik zie wel wat er van komt’. Toen ging het eigenlijk heel goed.”

De race verliep perfect voor Anna. “Ik wilde me liever niet in het gevecht mengen, omdat ik in mijn eentje reed. Op een gegeven moment zat ik achter de Fransen, die met nog twee rondjes te gaan een beetje in de knoop raakten met de Italianen. Daarom kon ik voorbij de Fransen en reed ik op de derde plek. De Italianen vielen een beetje stil en daardoor kon ik er voorbij. Toen moest ik nog een rondje en was ik al bij de finish. Deze medaille voelt als een cadeautje. Het was gewoon perfect. Na de streep was ik nog een klein beetje bang dat ik gediskwalificeerd zou worden, want in de eerste bocht werd ik over de lijn geduwd, maar gelukkig was dat niet het geval.”

En toen kwamen de tranen. “Ik moest wel even huilen ja. Ik was best wel moe toen ik aan de start stond, ik heb er natuurlijk al zware dagen op zitten, maar alles liep gewoon goed. Ik heb nu het hoogst haalbare gehaald en dat is geweldig. Mijn doel was ook niet om Europees kampioen te worden, ik wilde gewoon goed mijn best doen. Na vorig jaar lag er best wel een bepaalde druk op mij dit toernooi, dus ik had voor mezelf geprobeerd om dat een beetje van me af te laten vallen. Hoe dan ook, mijn toernooi is geslaagd en alles wat er verder nog bij komt is alleen maar mooi!”

Over Jaap van der Spek 0 Artikelen
Vanaf 1972 op de ijsbaan te vinden. Eerst als wedstrijdschaatser, daarna 12 jaar als redateur/opmaker van de Op Uw Plaatsen, 10 jaar als trainer op de ZA2 en al weer een behoorlijk poosje als website beheerder. In het dagelijks leven eigenaar van een softwarebedrijf, echtgenoot van Carla en vader van 2 kids, Lisa en Jasper.