Bevindingen en veiligheid op natuurijs

Toeareg bescherming (ook in de woestijn te gebruiken)

Na de fantastische week die we achter de rug hebben, zijn er ook “Lessons Learned”. Op het gebied van Equipment, maar ook op het gebied van veiligheid. Dit artikel wordt steeds bijgewerkt.

Equipment

Schaatsen

Doordat het ijs niet overal vlak was bleek ook duidelijk dat de nieuwste ontwikkeling om de ronding aan de voorkant van het schaatsblad steeds kleiner te maken voor natuurijs funest is. Iedere hobbel deed een beroep op je buikspieren of had zelfs een frontale val tot gevolg.

Zweedse schaats

Daarom luidt het oordeel van de natuurijscommissie eensluidend. Voor natuurijs rijd je het beste op de zogenaamde Zweedse schaats of ook wel toerschaats. De voorkant van deze schaats komt veel eenvoudiger over de hobbels van natuurijs heen. Ze schaatsen veel stabieler dan je zou denken en je voeten blijven gegarandeerd warm.

Bijkomend voordeel is dat je veel eenvoudiger kluunt en voorkomt dat je per ongeluk naast je beschermers komt te staan met desastreuze gevolgen voor je schaatsblad.

Kleding

Eigenlijk is dit hoofdstuk tegenwoordig simpeler, maar vaak gaan mensen nog te dik aangekleed (met verkeerde katoenen kleding) het ijs op. Kleed je met een thermo shirt en -broek en je schaatssaloped en schaatsjasje, eventueel nog een extra thermoshirt voor de romp en je hebt eigenlijk al genoeg aan tot -10. Een selfmade hemd van zeem (tip van Udo: kies voor zeem van rendier huid; winddicht en vocht opnemend) houdt vooral de wind tegen. Dit kan ook handig zijn om te gebruiken voor de edele delen (evt. in combinatie met een bontje) om zo een lokale vorstinval te voorkomen …
Voordeel is dat je met minder kleding lekkerder schaatst en je eenvoudiger uit een wak komt omdat je kleding niet zoveel vocht opneemt.

Voor je hoofd trek je een buff aan voor je nek, kin en oren en een helm (!) voor de bovenkant en klaar is kees.

Het echte thermo is gemaakt van polypropyleen (Helly Hansen); of chlorofibre (North Cape), de betere onderkleding is van Odlo en Brynje!!!

Hieronder een laag-voor-laag compilatie van de self-made kleding van de professionele natuurijs-schaatser. Model Udo was bereid om dit te demonstreren. (LS. de zeem is van rendierhuid.)

Veiligheid

Techniek

Mocht je toch een wak terechtkomen, dan is er na de eerste schrik een simpele techniek, vlak liggen, zwemmen met je benen en zo vlak mogelijk op het ijs proberen te komen. Daarna met je prikkers verder trekken of rollen tot het ijs sterk genoeg is.

Overkomt het je in een boerensloot? Loop dan gewoon naar de kant.

Helm

rood

Een helm is eigenlijk een no-brainer. Met fietsen en skiën al jaren gemeengoed, maar met ijs wat zo hard is als beton doen we stoer, dan zou het niet hoeven. Een helm voel je niet en het beschermd het kostbare grijze goedje in je hersenpan. Gewoon kopen, eigenlijk vreemd dat het niet verplicht gesteld wordt op de ijsbaan.

Een muts is minder safe, maar met een klein hulpstuk, een zogenaamde achterhoofd beschermer maakt het de val op je achterhoofd een stuk veiliger. Essentieel is wel dat je er voor zorgt dat de beschermer exact op je achterhoofd zit. De beschermer kan van bijvoorbeeld neopreen gemaakt worden,

Prikkers en touw

Ach denk je, onzin, overkomt me niet, maar prikkers zijn reuze handig als je in een wak terecht komt, want de ijsrand is enorm glad. Zet je prikker op het ijs en je trekt je zo weer op het vaste ijs. Lukt dit niet, dan heb je het touw nog. Gooi dit naar een omstander en die trekt je zo weer het ijs op. Belangrijk: draag prikkers en touw op je kleding, want alleen zo kun je er snel bij als je in een wak ligt. De prikkers “voor de grijp” om je nek, het touw om romp en nek over je kleding.

Enkelbeschermers

Enkelbeschermers

Wie kent het niet, tijdens het insteken van de schaatsbeweging steek je ook even letterlijk in je enkels met een wond tot gevolg. Daarnaast schaatsen echte schaatsers met blote voeten waardoor een enkelbeschermer ook verwarmend werkt!

Enkelbeschermers worden tegenwoordig met kevlar versterkt waardoor zij snijvast zijn en je er niet doorheen kunt prikken. Enkelbeschermers kun je ook gewoon aan tijdens de training , wel zo veilig!

EHBO setje

Niet onbelangrijk, maar vaak is er geen dokter in de buurt als je valt. IJs is vaak ruw en een wond is zo opgelopen. Dan is het fijn als je een EHBO setje bij je hebt met bv. watervaste pleisters, een drukverbandje en een aluminium deken. Want vaak is de wind koud als je tijdelijk even niet verder kunt!

About Jaap van der Spek 0 Articles
Vanaf 1972 op de ijsbaan te vinden. Eerst als wedstrijdschaatser, daarna 12 jaar als redateur/opmaker van de Op Uw Plaatsen, 10 jaar als trainer op de ZA2 en al weer een behoorlijk poosje als website beheerder. In het dagelijks leven eigenaar van een softwarebedrijf, echtgenoot van Carla en vader van 2 kids, Lisa en Jasper.

1 Comment

  1. okee Jaap klinkt goed allemaal > ik kom weer met nwe foto’s .Min 10 komt met windchill al gauw op min 15 en met rijwind nog eens min5 erbij! Dus dan ben je blij met zeem leer en bontje voor de edele delen!

Comments are closed.