Gerrit Portengen overleden

Met veel schaatsenrijders en juryleden hebben we ome Gerrit naar zijn laatste rustplaats in Diemen gebracht. 
Een fijne vent die ik voor het eerst ontmoette bij een kortebaan wedstrijd van Ans. Alle jaren erna altijd vrolijk opgewekt en in voor een praatje.
 
Gerrit bedankt voor alles van korte baan tot marathon en van HCA tot BGA!
 
Names de HCA, Albert Gerritsen
 

Kennisgeving van overlijden

Hieronder het bericht dat de KNSB op haar website geplaatst heeft

Gerrit Portengen (99) overleden, buitengewoon lid van verdienste

Gepubliceerd vrijdag 8 oktober 2021
 

In zijn honderdste levensjaar is afgelopen week Gerrit Portengen overleden. De voormalig kortebaanschaatser was ruim veertig jaar lang actief als bestuurder binnen de KNSB, zowel in het gewest Noord-Holland/Utrecht als op landelijk niveau. Portengen was buitengewoon lid van verdienste van de KNSB.

“Streng en rechtvaardig”, zo omschrijft zoon Henk Portengen zijn overleden vader. “Hij was als bestuurder een man die altijd opereerde in het belang van de sporter. Zeer betrokken. Dat was hem ten voeten uit.”

Gerrit Portengen, geboren in 1922 in Weesperskarspel, was als actief schaatser een klassieke kortebaanspecialis. Hij reed zijn wedstrijden, sprints over 160 meter, op natuurijs. Dat was in de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Toen in 1961 de eerste kunstijsbaan in Nederland werd aangelegd, de Jaap Eden in Amsterdam, was zijn schaatsloopbaan al ten einde.

De liefde voor het schaatsen gaf hij door aan zoon Henk, de oudste van zijn drie kinderen. Waar Gerrit specialist was op het korte werk, groeide Henk juist uit tot schaatser van de lange adem. Hij was in 1975 de eerste Nederlands kampioen marathon op kunstijs, een titel die hij in 1978 nog eens won. In 1979 pakte hij in Loosdrecht de nationale titel op natuurijs.

Bestuurder

In het spoor van zijn schaatsende zoon raakte Gerrit Portengen als bestuurder actief. Hij werd starter, tijdwaarnemer, jurylid en stapte van de baancommissie in Amsterdam over naar het gewestelijk bestuur. In het landelijk bestuur van de KNSB was hij lange tijd voorzitter van de toen nog aparte sectie kortebaan. “In die tijd organiseerde mijn vader de jaarlijkse supersprintwedstrijden in Inzell”, vertelt Henk.

Binnen het gewest Noord-Holland/Utrecht ontfermde Gerrit Portengen zich juist over het marathonschaatsen. Dat deed hij tot 2001, toen hij bijna 80 jaar oud was. Zoon Henk nam het stokje over. Samen hebben ze wel wat van de wereld gezien, want als Henk schaatste in Oostenrijk, Finland of Zweden, reisde pa Portengen vaak mee als supporter. Zelf was hij een enthousiast toerrijder, die in 1956 de Elfstedentocht uitreed binnen elf uur.

Geridderd

De Portengens vormen een geslacht van molenaars, rietdekkers en machinisten. Dat laatste was Gerrit zijn hele loopbaan: hij werkte als machinist op de watergemalen in de Grote IJpolder en de Diemerpolder. Vanwege zijn verdiensten voor de schaatssport werd Portengen geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Ook was hij buitengewoon lid van verdienste van de KNSB en erelid van het gewest Noord-Holland/Utrecht. 

Zijn honderdste verjaardag heeft Portengen niet mogen beleven. Hij overleed op 28 september in een Amsterdams hospice. Hij is op 5 oktober begraven in Diemen, in het bijzijn van onder anderen zijn kinderen Henk, Ria en Gert en zijn klein- en achterkleinkinderen. 

Over Albert Gerritsen 64 Artikelen
Albert is een manus van alles en doet enorm veel vrijwilligerswerk. Naast voorzitter van de HCA doet hij hetzelfde bij de Baancommissie, de kampeervereniging "De Golfbreker" en blaast hij driftig mee in de locale fanfare.