Liefhebberij

Instructies bij de start

Wij zijn liefhebbers. Wij hebben schaatsen lief. Soms tegen wil en dank. Als de papa of de mama die uren langs ijsbanen doorbrengt om zoonlief of dochterlief te zien vlammen. Sommige papa’s en mama’s stappen zelf ook het ijs op. Of gaan zich op een andere manier met het schaatsen bezighouden. Maar ze zijn liefhebbers. Ze hebben het schaatsen lief. En dat is ook niet zo gek. Schaatsen is makkelijk lief te hebben. Schaatsen liefhebben is logisch zou Johan zeggen. Want schaatsen is de mooiste menselijke beweging die er is. Ja, de allermooiste. Zonder twijfel. De zijwaartse strekking en de diepe zit omzetten in duizelingwekkende voorwaartse snelheid op dunne messen over een gladde ondergrond is pure magie. Het gevoel dat je kan vliegen. Kijk ernaar en wordt verliefd. Beoefen het en raak betoverd.

Gisteren was de jaarlijkse HCA familieavond op de Jaap Edenbaan. Er waren alleen maar liefhebbers. De meneer met het startpistool, de mevrouw in de jurytoren met de stopwatch, de spelleider die enthousiast allerlei onbegrijpelijke spelletjes uitlegt via een megafoon en natuurlijk de schaatsers zélf met een beennummer. De liefde voor het schaatsen bindt ons. De liefde bevestigt wie we zijn. Door iets te doen wat je liefhebt, wordt het een deel van jezelf. Het vormt je. En als je bij elkaar komt met allemaal mensen met liefde voor het schaatsen, dan is dat leuk. Dan heb je plezier. Kinderen en ouders, broertjes en zusjes, nichtjes en neefjes hebben samen plezier. Vanuit plezier worden grote kampioenen geboren. Jutta, Ireen, Kjeld, Marcel en al die andere toppers hebben plezier in wat ze doen. Ook zij zijn liefhebbers. Liefhebbers pur-sang.

Gisteren hadden we samen plezier. Families gingen de strijd aan met elkaar. Oude bekenden ontmoetten elkaar weer en nieuwe vriendschappen werden geboren. Dank voor jullie inzet. Dank voor de organisatie. Ben en Siem vonden het heel erg leuk. De prijzentafel gaf een soort “Sinterklaasgevoel” waar ze het nog lang over zullen hebben. Dank allen voor het bijdragen aan een nieuwe generatie liefhebbers. Want liefhebberij moet je delen. Liefhebberij moet je doorgeven. Hopelijk allemaal tot ziens op de HCA Clubkampioenschappen op 9 maart!

Over Bas van Nispen 11 Artikelen
Fanatieke master die nog altijd super tijden rijdt. Met een wow-stijl over de baan en brengt met groot enthousiasme de liefde voor de schaatssport over.