ZOMERTRAINING Amsterdamse bos: hilarische oefening van Henk Veen

Ook Ajax traint op 'onze' heuvel

Dit jaar is de maandagtraining in het Amsterdamse Bos vervallen, c.q. verplaatst naar de (omgeving van de) Jaap Edenbaan. Redenen hiervoor waren, voor zover ik weet, de hoge huur van de kleedruimtes, en het feit dat voor velen het Bos moeilijk bereikbaar was.

Voor mij geldt het omgekeerde: voor mij is de JE-baan ver weg en het Bos dichtbij. En daarbij ben ik erg gehecht aan De Heuvel, het Ruiterpad, en het Rondje Lodewijk.

Zo ging ik dus op woensdagavond naar het Bos, benieuwd wie ik daar zou aantreffen. Er was een selectiegroep onder leiding van Dirk Zuidert, en een wat minder snelle groep onder leiding van Henk Veen. Of nou ja, minder snel – dat moest nog blijken.

We waren met z’n achten, en we hadden er zin in. Inlopen naar de brug, daar rekken en strekken. Daarna intervalloopjes over die mooie door bomen omzoomde laan. Schaatspassen over het pad richting Heuvel. Daar sprongen op de trap, buikspieroefeningen, en weer naar beneden. Op een grasveld de merkwaardigste oefening ooit gedaan: in een kring, hand in hand, en dan je rechterbeen naar voren terwijl je zegt ‘linkerbeen naar voren’. Heel hilarisch. Ten slotte de bekende setjes van dertig schaatspassen, en dat alles met het relativerende en vertrouwde stemgeluid van Henk. Het bolle bruggetje zal zeker nog voorbij komen, en Henk kennende zal het nog wel wat zwaarder worden, maar we zijn er klaar voor. Voor mij is de maandag nu een woensdag geworden.

Carel Donck

Over Carel Donk 7 Artikelen
Carel Donck is geboren in 1946 in Appingedam, Groningen. Carel is schrijver, acteur en schaatser. Beroemde televisieseries zijn "Zwarte Sneeuw" (1996),"De Zomer van '45" (1991), boeken van zijn hand "Een vrouw als Eva" en recent "The Afghan". Carel schrijft af en toe prachtige stukken voor de website.