Amsterdamse bos: Moordplek in Melanie!

melanie-carel-donck

melanie-carel-donckOnlangs is de roman Melanie van HCA-redacteur Carel Donck verschenen. Het is een spannende thriller die je niet makkelijk weglegt en maar beter niet kunt lezen vlak voor het slapen gaan. Het bijzondere voor de HCA’ers die ’s zomers in het Amsterdamse bos trainen is, dat het slachtoffer daar vermoord is op één van onze trainingsroutes.

Melanie kreeg maar liefst vier sterren van recensent Sonja de Jong in het Haarlems Dagblad.

Waar gaat het boek over? 

Op de achterflap:

Wat gebeurt er met je, als je in de huid kruipt van een ander? 

Als op een dag Melanie op gruwelijke wijze wordt vermoord, ontdekt Saskia dat haar zus een dubbelleven leidde. Ze bewoog zich op allerlei duistere chat- en datingsites, waar ze fantasieën uitwisselde met onbekende mannen. Om de moordenaar te vinden en hem naar zich toe te lokken, neemt Saskia de internet-identiteit van haar dode zus aan. Gaandeweg beseft ze, dat ze meer op haar zus lijkt dan ze ooit had kunnen vermoeden.

 

Recensie Sonja de Jong in Het Haarlems Dagblad – 27 januari 2014:

Roman of thriller?

Is het omdat de benaming ‘literaire thriller’ door de komst van tientallen uit dezelfde mal gegoten, zogenaamde thrillerschrijvers gedevalueerd is?

roman/thriller
Hoe dan ook, de uitgever noemt ‘Melanie’ van Carel Donck (1946) liever een ‘roman’. En dat terwijl zowel ‘literair’ als ’thriller’ hier uitstekend op zijn plaats zou zijn. Want Donck levert een uiterst spannend verhaal af, dat bovendien psychologische diepgang en een uitstekende plotlijn bevat.

Een mooie jonge vrouw, Melanie, wordt in het bijzijn van haar driejarige zoontje vermoord. Onbedoeld raakt haar zus Saskia betrokken bij het onderzoek, als zij in de flat van Melanie een man aantreft die zich uitgeeft voor politieman. Al snel ontdekt ze dat deze Martin weliswaar ooit bij de politie was, maar dit onderzoek slechts doet omdat hij de vader van Melanies zoontje is. Hij weet Saskia over te halen zich op duistere seks-sites te begeven in een poging om de moordenaar te vinden.

Donck is van oorsprong scenarioschrijver en leverde in die hoedanigheid scripts af voor tv-series als ‘De 9 dagen van de gier’ en ‘Zwarte sneeuw’. Die achtergrond is duidelijk te herkennen in ‘Melanie’. Hij schrijft beeldend, weet scènes vloeiend in elkaar te laten overlopen en zorgt telkens bijtijds voor een verrassende wending. Een thriller waar menig thrillerschrijver nog een puntje aan kan zuigen.

Carel Donck: Melanie. Uitg. De Arbeiderspers, €18,95

Over Jaap van der Spek 0 Artikelen
Vanaf 1972 op de ijsbaan te vinden. Eerst als wedstrijdschaatser, daarna 12 jaar als redateur/opmaker van de Op Uw Plaatsen, 10 jaar als trainer op de ZA2 en al weer een behoorlijk poosje als website beheerder. In het dagelijks leven eigenaar van een softwarebedrijf, echtgenoot van Carla en vader van 2 kids, Lisa en Jasper.